Matkakertomus: International Association for Dental Research (IADR) 84. vuosikongressi Brisbanessa, Australiassa 27.6-1.7.2006.

Tässä professori Anja Ainamon matkakertomus. Onnittelut palkinnosta!
Vuonna 1920 perustettu International Association for Dental Research (IADR) on maailman suurin hammaslääketieteen alan tutkijoiden kattojärjestö, johon kuuluu 11 000 jäsentä, lähes kaikkien maiden hammaslääketieteen alan tutkijat. Järjestö edustaa kaikkia hammaslääketieteen tutkimusaloja ja se palkitsee vuosittain 15 eri aloilla ansioitunutta tutkijaa. Vuoden 2006 palkinnot jaettiin IADR:n kongressin yhteydessä kesäkuussa Brisbanessa, Australiassa.
Tällä kertaa kongressiin osallistui 2616 tutkimustuloksiaan esittänyttä tutkijaa seuralaisineen sekä näyttelyyn osallistujina yhteensä yli 3000 henkeä. Tuloksia esitettiin 24 eri alajaoston sessioissa. Vanhenemista koskevia esityksiä oli 94 ja sen lisäksi vanhusten problematiikkaan liittyviä esityksiä syljestä, juurikarieksesta sekä hammasprotetiikasta useita satoja. Olen ollut IADR:n jäsen vuodesta 1974 ja ilokseni olen todennut vanhenemiseen liittyvien alojen tutkijoiden määrän vuosi vuodelta lisääntyvän. Tässä kokouksessa erityisen runsaasti suugeriatrian tutkijoita oli saapunut Japanista, jossa alan tutkimus onkin erityisen vilkasta.
Toimin itse Geriatric Oral Research – Gerodontology – Quality of life session puheenjohtajana.
Sessiossa oli myös oma esitykseni Periodontal Status According to Formal Education. Esityksessäni, joka on osa Helsingin Vanhustutkimusta todettiin, että ikääntyneistä niillä, joilla oli korkein koulutustaso, oli myös eniten omia hampaita, ja siksi oli myös eniten ientulehdusta.
Vuosikokouksen avajaisissa jaettavista Distinguished Scientist Award palkinnoista Geriatric Oral Research Award annettiin minulle. Omalta kannaltani erityisen juhlavaksi tilaisuuden teki se, että paikalla olivat entiset väitöskirjaoppilaani professori Qiufei Xie, Pekingin yliopistosta, professori Timo Närhi Turun yliopistosta, dosentti Shilpi Ajwani Dunedinin (NZ) yliopistosta sekä erikoishammaslääkäri (väit) Juha Nevalainen Sydneystä. Kaikkien heidän väitöskirjansa käsittelivät Helsingin vanhustutkimusta.

Anja Ainamo