Eturauhassyöpä - seuloa vai ei ?

Vanhojen miesten tavallisen syövän, eturauhassyövän (prostatakarsinooma) hoitoon ja seulontaan sisältyy nykyisellään lukuisia ongelmia. Ns. PSA (prostata spesific antigen)-testin helppo saatavuus johtaa helposti sen kritiikittömään käyttöön, esim. Amerikassa PSA-testi sisältyy usein osana rutiiniterveystarkastukseen. Testituloksen tulkinta on kuitenkin usein hankalaa ja voi johtaa tarpeettomiin hoitoihin. Voi olla, että testin avulla löytyvät ne syövät, joita ei tarvitsisikaan löytää (koska ne ovat ja pysyvät paikallisina), kun taas todella aggressiiviset syöpätyypit jäävät toteamatta, koska ne leviävät "testien välissä".

Ongelmaa on pohdittu American Journal of Medicinen kesäkuun numerossa ja pääkirjoituksessa annetaan lääkäreille nykytietoon perustuvat käytännönläheiset ohjeet: <ol> <li> miehiä. jotka pyytävät PSA-testin ottoa, pitäisi informoida seulontatestin epävarmuudesta. <li> rutiiniinomaista PSA-testausta ei pidä tehdä miehille, joiden odotettavissa oleva elinikä on alle 10 vuotta. <li> Miehillä, joilla on virtsateihin liittyviä oireita, ei ole oireettomia miehiä suurempi syöpäriski. On todennäköisempää, että suurentunut PSA-arvo oireisilla miehillä liittyy eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun kuin konsanaan syöpään. <li> Miehille on syytä kertoa, että paikallisen eturauhassyövän paras hoito on tällä hetkellä epäselvä, se voi yhtä hyvin olla eturauhasen poistaminen leikkauksella, kuin vain varovainen seuranta ilman toimenpiteitä. </ol>

On tietysti mahdollista, että eturauhassyövän seulonta ja varhainen hoito on kannattavaa. Ennen meneillään olevien kontrolloitujen tutkimusten tuloksia sitä ei kuitenkaan tiedetä.

Am J Med , June 1998, ss. 602-604