Mahalaukun tähystys yli 85 vuotiailla - uskaltaako tehdä?

Vatsavaivat ovat tavallisia vaivoja ja gastroskopia tavallinen tutkimus. Kuinka turvallinen ja hyödyllinen se on todella iäkkäillä? Tampereen kaupunginsairaalan lääkärit ovat analysoineet 190 yli 85 vuotiaille tehtyä gastroskopiatutkimusta. Tavallisimmat tutkimuksen syyt olivat ylävatsakipu, anemia tai oksentelu. Useimmilla oli muita kroonisia sairauksia, mm. sepelvaltimotauti. Tutkimus onnistui pääsääntöisesti hyvin, vain 7 potilaalla tutkimus jäi tekemättä, kaikilla oli dementia.

Gastroskopia osoittautui hyödylliseksi ja turvalliseksi tutkimukseksi myös näillä keskimäärin 88 vuotiailla potilailla. Diagnoosi selvisi yli puolella ja 77 %:lla gastroskopia johti lääkitysmuutokseen, tavallisesti tulehduskipulääkkeen lopettamiseen tai happosalpaajan aloitukseen.

Tarvittaessa gaastroskopian voi siis hyvin tehdä korkeassakin iässä. Samaan tulokseen sydämen osalta tulimme pari vuotta sitten Hyksissä: gaastroskopian aikana tehty sydämen toiminnan rekisteröinti Holterilla ei paljastunut erityisiä ongelmia.

British Medical Journal, elokuu 29, ss. 575-580