Ikääntyneiden suun terveys ja ravinto

Luentolyhennelmä ravitsemuspäivillä 17.10.2000
Aira Lahtinen
kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri

Ikääntyneellä on yhä useammin omat hampaat tai ainakin osa niistä suussaan. Lisäksi hänellä voi olla hammasproteesit joko toisessa tai molemmissa leuoissa. Suun ja hampaitten tila ohjaa paljolti ravinnon käyttöä. Hyvillä hampailla on mahdollisuus nauttia monipuolisesta ja terveellisestä ruuasta. Jos suun terveys on huono, ikääntyneen ruokavalio muuttuu helposti suuntaan, joka pahentaa suuvaivoja entisestään. Suun terveyden hoito ja ravitsemusneuvonta kulkevat rinnakkain.

Monipuolinen ravinto ja liian sokerin välttäminen ovat tunnettuja keinoja huolehtia suun terveydestä. Liian vähälle huomiolle sen sijaan on jäänyt säännöllisen ruokailun korostaminen ja turhien pikkupalojen ja makeiden juomien karsiminen. Kunnon ateria pitää nälän pitkään kurissa ja pikkupalojen tarve vähenee.

Jos makeaa tekee mieli, se kannattaa nauttia jälkiruuaksi, ei pastilli tai suklaapala kerrallaan puolen tunnin välein. Hampaat kestävät yleensä hyvin 5-6 ruokailukertaa päivässä, silloin sylki ehtii korjata happohyökkäysten aiheuttaman mineraalikadon, reiän esiasteet, hampaiden pinnoilta. Tiheä syöminen kasvattaa myös hiivasieniä suussa ja lisää siten suutulehdusten vaaraa.

Ikääntyvien yleinen ongelma on suun kuivuus. Monet pitkäaikaissairauksiin välttämättömät lääkkeet ja jotkut sairaudet vähentävät syljen eritystä. Syljen suojavaikutuksen heikentyessä tai jopa kokonaan puuttuessa kasvaa sekä hampaiden reikiintymisen että ien- ja suutulehdusten vaara. Monet ikääntyneet vielä pahentavat tilannetta kostuttamalla suuta sokeroiduilla mehuilla ja virvoitusjuomilla tai imeskelemällä sokeria ja usein vielä sitruunahappoa sisältäviä pastilleja.

Kuivan suun paras kostutusaine on oma sylki, siispä sylkirauhaset pitäisi saada tuottamaan kaikki sylki mikä niille on mahdollista. Pureskelu on paras syljenerityksen lisääjä, jos vain hampaat ovat pureskelua sietävässä kunnossa. Aterioihin saisi siis sisältyä vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja kovaa leipää. Ruokailun jälkeen ksylitolipurukumi lisää syljen eritystä, ehkäisee bakteerien kasvua ja vahvistaa hampaita. Purukumin vaihtoehdoksi on kehitetty monia ksylitolipastilleja ja imeskelytabletteja. Uusi kotimainen apteekissa myytävä imeskelytabletti sisältää sekä ksylitolia, fluoria, kalsiumia että fosfaattia ja auttaa hampaiden mineralisaatiota. Myös fluoritablettien imeskely auttaa ehkäisemään reikiä, korkeintaan kuusi tablettia/vrk. Ksylitolituotteita saa vapaasti syödä aterioiden välillä, ja se on suositeltavaakin.

Jos ruoka ei näytä maistuvan ikääntyneelle, syynä voivat olla suuvaivat, joista hän ei kehtaa kertoa. Siksi on syytä kysyä myös suun kunnosta. Osa ikääntyneistä käy säännöllisessä hammaslääkärin hoidossa, mutta suurella osalla etenkin vanhimmista hammashoidosta on saattanut kulua vuosia. Minimivaatimus jokaiselle vanhukselle on että kivut ja tulehdukset hoidetaan ja päivittäinen suuhygienia saadaan toimimaan. Jo se palauttaa osan purentakyvystä. Laajempi purennan kuntoutus riippuu monista seikoista: vanhuksen omasta halusta, terveydentilasta, suun kunnosta, taloudellisista mahdollisuuksista.