Mikä aiheuttaa alaraajojen turvotusta

Ongelma ei ole harvinainen vastaanotolla. Joskus syynä on lääkitys kuten kalsiumestäjä verenpaineeseen (aiheuttaa verisuonten laajentumista), myös kortikosteroidit ja anti-inflammatoriset analgeetit voivat aiheuttaa turvotusta. Joskus syy on paikallinen, lähinnä laskimoverenkierron häiriö. Sairauksista mieleen tulevat yleensä ensimmäisinä munuaisvika tai sydämen vajaatoiminta.

Clevelandissa selvitettiin perusteellisin tutkimuksin alaraajaturvotusten syy 45 :lla yleislääkärin potilaalla, joilla ei ollut vatsanalueen kasvainta, hypotyreoosia tai kalsiumestäjähoitoa.

Alunperin lääkäri epäili paikallista, laskimoperäistä syytä 71 %:lla ja sydämen vajaatoimintaa 18 %:lla. Tutkimukset kuitenkin osoittivat, että 33 %:lla oli sydänperäinen syy ja jopa 42 %:lla keuhkovaltimon paine oli kohonnut. Vain 22 %:lla oli laskimoiden vajaatoiminta, ja 17 %:lla potilaista löytyi munuaisperäinen syy. Monilla potilailla oli samanaikaisesti useita turvotusta lisääviä tekijöitä.

Tässä tutkimuksessa yleislääkärit yliarvioivat paikallisten syiden osuutta alaraajaturvotuksiin. Tutkijoiden mukaan, jos lääkitys ei selitä alaraajojen turvotusta ja potilas on yli 45 vuotias kannattaa harkita sydämen kaikututkimusta mahdollisen sydän- tai keuhkovaltimoperäisen syyn löytämiseksi. Viimemainitun taustalta taas voi löytyä obstruktiivinen keuhkosairaus tai uniapnea.

American Journal of Medicine, September 1998; 105:192-7