Geriatripäivät 2015 - Vuoden geriatrinen mediateko - Hoivakoti kuntoon, Ylen A-Studio

A-Studion toimittaja Annukka Roininen työryhmineen on Hoivakoti kuntoon –sarjassa seurannut tavallisen hoivakodin arjen muutosta. Tavoitteena oli kohentaa asukkaiden elämänlaatua ja parantaa henkilökunnan työssä viihtymistä. Asiantuntijoina sarjassa ovat toimineet työyhteisökouluttajat Anna Pylkkänen ja Taina Semi sekä geriatrian professori Jaakko Valvanne.

Innostavien valmentajien ohjauksessa saatiin aikaan merkittäviä muutoksia. Hoivakodissa uudistettiin ruokailua, lisättiin liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, muutettiin pukeutumista ja pohdittiin monien sääntöjen ja rutiinien todellista merkitystä. Sarjassa on osoitettu, miten toimintakulttuuria ja asenteita muokkaamalla voidaan saada hoivakodista parempi paikka ja todellinen koti vanhoille usein muistisairaille ihmisille. Keskeisenä viestinä on ollut asukkaiden autonomian kunnioittaminen. Hoidon laatua parantaviin muutoksiin on kannustettu luovasti ja ennakkoluulottomasti, huumoria unohtamatta.

Sarja on saavuttanut suuret katsojaluvut ja kirvoittanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hyvä teko –kampanjassa tavallisia ihmisiä on haastettu tekemään pieniä hyviä tekoja lähistönsä hoivakodeissa. Näyttääkin siltä, että sarja voi olla vanhustyön iloisen vallankumouksen alku!