Vanhusten vuosi 1999 alkoi - vanhusten hoito esillä myös Lääkäripäivillä

Hyvää vuodenalkua ja vanhusten nimikkovuotta 1999.<br> Lääkäripäivillä oli ensimmäisenä päivänä symposiumi vanhusten hoidon vaikuttavuudesta Societas Gerontologica Fennican järjestämänä.

Useita mielenkiintoisia aiheita oli esillä: mm. vanhusten ulkustauti (helikobakteeri ei näytäkään lisäävän tulehduskipulääkkeiden ulserogeenisyyttä), vanhusten diabeteksen hoito (tabletteja/insuliinia, valtimotautien riskitekijöiden aktiivinen hoito), suhtautuminen vanhusten kolesteroliin. Arkkiatri Risto Pelkonen käsitteli kantaaottavasti hoidon rajoja, ikä ei saa olla kriteeri.

Kuultiin myös selkeät katsaukset koronaaritaudin hoidosta (ikä ei ole kriteeri!), vanhusten kuntoutuksen merkityksestä (aivohalvauksen, reisiluunkaulan murtuman ja akuutisti sairastuneiden kuntoutus kannattaa) ja kaatumisten ehkäisystä. Ehkäisyhjelma kannattaa pääsääntöisesti ja kaatumiset vähenevät . Oululaisessa tutkimuksessa kuitenkin nuoremmilla vanhuksilla ohjelma näytti lisäävän murtumia - syynä ilmeisesti liikunnan lisääntyminen! Tarvitaan siis myös toimenpiteitä, jotta luut kestäisivät kaatuessa.

Kaatumiselle alttiiden vanhusten parempi tunnistus ja yksilölliset toimenpiteet ovat avainasemassa ehkäisyohjelmia läpiviedessä.

Lopuksi: Tulevaisuuden vanhukset eroavat nykyisistä muiden muuassa siinä, että useimmilla on omat hampaat suussa. Tämä aiheuttaa uusia toimenpiteitä myös vanhainkodeissa, joiden arjesta saatiin realistinen kuvaus säästöjen ristipaineissa.

(Lääkäripäivät 1999: Mitä tiedetään vanhusten hoidon vaikuttavuudesta?) (<strong>Timo Strandberg</strong>)