Kananmunat ja valtimotaudit

Kananmunien syöntiä on perinteisesti kehotettu välttämään verisuonitautien ehkäisemiseksi. Syynä lähinnä keltuaisen sisältämä kolesteroli ja pelko sen valtimovaikutuksista. Kananmunien syönnin todellisia vaikutuksia riskiin on kuitenkin tutkittu vähän, ja amerikkalaisten seurantatutkimuksien (120 000 alunperin korkeintaan 75 vuotiasta miestä ja naista, 14 vuoden seuranta) tulokset ovatkin yllättäviä. Kananmuna päivässä ei lisännyt sen paremmin sydäninfarktin kuin aivohalvauksenkaan riskiä. Poikkeuksena näyttivät kuitenkin olevan diabeetikot, joiden riskiä kanamunien syönti mahdollisesti lisäsi.

Teoria ei aina välttämättä vastaa käytäntöä: Kolesteroli lienee kananmunissa vähemmän vaarallisessa paketissa.

JAMA 1999, 21 April, ss. 1387-94