Torjuuko kasvisravinto ikääntymisen vaikutuksia?

Useat tutkimukset kasvissyöjistä eli vegetaristeista ovat osoittaneet, että heillä on muuta väestöä vähemmän keskeisiä ikääntymiseen liittyviä sairauksia kuten syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia. Vaikka vegetaristit yleensä elävät terveellisemmin myös muuten kuin ruokavalionsa puolesta, on kasvisruokavalion ominaisuuksilla ilmeisen keskeinen merkitys. Hyöty tulee toisaalta kasvisravinnon suojatekijöistä, toisaalta siitä, että haitallisia ravintoaineita, kuten tyydytettyjä rasvoja, saadaan vähemmän.

American Journal of Clinical Nutritionin syyskuun supplementtinumerossa oli perusteellinen paketti kasvisruokavaliosta, niin biologisista tekijöistä kuin epidemiologiastakin. Erityisen mielenkiintoinen on katsaus erilaisten yrttien lääketieteellisiin vaikutuksiin. Samalla kun useilla niistä on hyödyllisiä terveysvaikutuksia, voi kritiikitön ja liiallinen saanti olla jopa vaarallista. Periaatteellista eroa lääkkeisiin ei siis tässä suhteessa ole.

(Am J Clin Nutr 1999, September, Vol 70, Number 3(S)) (<strong>Timo Strandberg</strong>)