Uusia mahaa varjelevia tulehduskipulääkkeitä

Prostaglandiinit osallistuvat useisiin elimistön toimintoihin, ne ovat mm. tulehduksen ja sen aiheuttaman kivun välittäjäaineita. Ns. tulehduskipulääkkeet (asetosalisyylihappo, naprokseeni, ibuprofeeni) vähentävät kipua ja tulehdusta estämällä prostaglandiinien muodostumista. Tätä puolestaan säätelevät syklo-oksygenaasientsyymit (COX), joita on kahta muotoa, COX-1 ja COX-2. Näiden kahden entsyymimuodon välittämillä vaikutuksilla on eroa siten, että COX-2 toimii tulehdusta välittävien prostaglandiinien muodostumisessa, COX-1 puolestaan välittää monien hyödyllisten prostaglandiinien muodostumista (mm. mahan limakalvosuojaa ylläpitävät).

Perinteiset tulehduskipulääkkeet estävät sekä COX-1 että COX-2 entsyymiä, näin tulehduksen estön lisäksi saadaan kaupan päälle mahdolliset vatsasivuvaiktukset, hankalimpana limakalvovuodot ja mahahaava. Näiden todennäköisyys lisääntyy ikääntyessä. Iäkkäät ovat myös tulehduskipulääkkeiden suurkuluttajia.

Lääketeollisuus on pyrkinyt ratkaisemaan mahaongelmaa kehittämällä tulehduskipulääkkeitä, joihin on yhdistetty limakalvon suojalääke. Uusi innovaatio ovat lääkkeet- ns. koksibit - jotka vaikuttavat vain COX-2 entsyymiin. JAMAssa on nyt julkaistu kaksi tätä lääkeryhmää käsittelevää tutkimusta, toinen rofekoksibista, toinen selekoksibista, joiden vaikutuksia verrattiin perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin.

Osoittautui, että koksibien vaikutus tulehdukseen oli yhtä hyvä, joskaan ei parempi, kuin vanhoilla lääkkeillä, mutta mahalaukun vuotokomplikaatioita oli todellakin merkitsevästi vähemmän, lähinnä lumeen luokkaa.

Tuloksia pohditaan kriittisesti saman numeron pääkirjoituksessa. Mikä on todettujen hyötyjen kliininen ja myös terveystaloudellinen merkitys - uudet lääkkeet kun ovat vanhoja kalliimpia. Johtopäätöksinä on, että vanhojen lääkkeiden käyttö on edullisempaa kun mahavuotoriski on pieni. Jos se sen sijaan on suuri kuten esim. iäkkäällä potilailla voi olla, näyttävät uudet lääkkeet helposti kilpailukykyisiltä esim. verrattuna vanhan tulehduskipulääkkeen ja mahasuojalääkkeen yhdistelmään.

JAMA 1999:282, November 24, ss. 1921-28; 1929-33; 1961-3