Uutta valtimotautien riskitekijöistä

Maaliskuussa pidettävässä American Heart Associationin epidemiologia- ja preventiokokouksessa on joitakin iäkkäiden valtimotauteihinkin liittyviä tutkimustuloksia. Esitysten lyhennelmät ovat luettavissa Circulationin Feb 15 numerossa. Koodi suluissa viittaa abstraktin numeroon. Seuraavassa joitakin:

Harmaakaihin kehittymiseen liittyy myös suurempi sepelvaltimotaudin riski. Riskitekijät kannattaa siis näiltä potilailta tarkistaa (P29). Kolesteroliin liittyy vielä iäkkäänäkin kohtalainen sepelvaltimotaudin riski. Jos kolesteroli on alle 5 mmol/l on miesten riski elinaikana 27 %, jos s-kol on yli 6 mmol/l on riski 42 %. 70-vuotiailla naisilla vastaavat prosentit ovat 14 ja 29. Riski pienenee erityisesti miehillä vanhemmiten, 40 vuotiailla miehillä em. prosentit ovat 33 ja 57, naisilla 19 ja 33 (P78).

Tulehdusmittarit kuten CRP ja leukosyytit ennustavat sepelvaltimotaudin kehittymistä. Suuressa seurantatutkimuksessa veren leukosyyttitaso ennusti myös aivohalvauksen riskiä (P16).

(Circulation 2000, February 15 (40th Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention, San Diego, USA, March 2000)) (<strong>TS</strong>)