Uusia kipulääkkeitä

Kipu- ja särkylääkkeiden käyttö on vanhuksilla tavallista mutta myös tarpeellista. Lääkkeisiin voi kuitenkin liittyä sivuvaikutuksia, mm. tulehduskipulääkkeisiin (NSAID-lääkkeet, joita ovat esimerkiksi tavalliset asetosalisylihappo ja ibuprofeeni) maha-suolikanavan taholta.

Tavalliset tulehduskipulääkkeet estävät ns. COX-järjestelmän kautta syntyvien kipua ja tulehdusta välittävien yhdisteiden muodostumista. COX-järjestelmässä on kaksi reittiä, COX-1 ja COX-2. Tulehdus vähenee COX-2:n salpauksella, COX-1 sen sijaan on tarpeen mm. mahan limakalvon suojamekanissa. Lääketeollisuuden looginen tavoite onkin ollut kehittää lääkkeitä, jotka vähentävät kipua, mutteivat vahingoita normaalia limakalvon suojaa. Tuloksena ovat koksibi-lääkkeet, jotka vaikuttavat vain COX-2-reittiin.

Koksibeista ensimmäisenä tuli Suomessa apteekkiin rofekoksibi. Tähän astisissa tutkimuksissa koksibien on osoitettu vähentävän mahahaavan riskiä vanhoihin tulehduskipulääkkeisiin verrattuna. Uusin, selekoksibilla tehty tutkimus on juuri julkaistu JAMA-lehdessä. Koksibia voi harkita riskipotilaiden- esim. vanhusten - kroonisen kivun hoidossa ottaen kuitenkin huomioon sen, ettei mahahaavan riski näytä koksibillakaan täysin poistuvan ja ne ovat myös vanhoja lääkkeitä kalliimpia. Tulehduskipulääkkeiden munuaisvaikutukset voivat olla vanhuspotilailla ongelma, koksibien mahdollinen edullisuus tältä osin on vielä epäselvää. Mielenkiintoisia ovat koksibien mahdolliset hyödyt suolistokasvainten ehkäisyssä, tätä koskevia tutkimuksia on meneillään.

JAMA 2000, September 13, ss. 1247-55 ja 1297-99