Osteoporoosin hoidon uusia näkymiä

Luussa vallitsee tarkka tasapaino luuta muodostavan (osteoblastit) ja luuta hajottavan (osteoklastit)toiminnan välillä. Iän myötä tasapaino pyrkii siirtymään hajottamisen puolella ja seurauksena on osteoporoosi ja luunmurtumariski. Osteoporoosikin saattaa olla tietynlainen tulehdustauti, sillä tulehdusvälittäjäsaineet stimuloivat osteoklastien toimintaa. Pagetin taudissa, jossa osteoklastien toiminta ja luun hajoaminen on kiihtynyt, voi taustalla olla virus.

Osteoporoosin nykyhoito on pitkälle osteoklastien toiminnan hillitsemistä estrogeenilla, SERMeilla (raloksifeeni), kalsitoniinilla ja bisfosfonaateilla. Tulehdusta lievittävät lääkkeet ovat uusi mahdollinen hoitomuoto.

Luun muodostumista lisääviä hoitoja on vähemmän. Yllättävä uusi mahdollinen hoito ovat kolesterolilääke statiinit, jotka stimuloivat luun muodostusta koe-eläimillä. Tukea on saatu muutamista epidemiologisista selvityksistä, mutta kontrolloidut hoitokokeet vielä puuttuvat. Mielenkiintoista on, että myös bisfosfonaatit vaikuttavat - kuten statiinitkin - kolesterolin synteesiketjuun ja sitä kautta inaktivoivat osteoklasteja. Kahden suuren geriatrisen tautiryhmän, valtimotautien ja osteoporoosin, ehkäisy samoilla lääkkeillä on liian hyvää ollakseen totta?

Rodan & Martin, Science 2000;1 September, 289:1508-14 http://www.sciencemag.org