Tulehduskipulääkkeistä perinpohjin

Tulehduskipulääkkeet (NSAID-lääkkeet) on yksi eniten käytetyistä lääkeaineryhmistä myös iäkkäillä, lääkkeistä vanhimpana asetosalisyylihappo eli ASA (Aspirin, Disperin, Primaspan). Niistä on paljon hyötyä - esim sydänpotilaille pieniannoksisesta ASAsta - mutta niihin voi liittyä myös sivuvaikutuksia, tärkeimpänä ruuansulatuskanavaan kohdistuvat.

American Journal of Medicinen tammikuun erikoisnumerossa käydään perusteellisesti läpi NSAID-lääkkeisiin liittyvä tietämys ja monet hoitoon liittyvät avoimet kysymykset. Näitä käsitteli 39 asiantuntijan paneli, joten erilaiset mielipiteet on varmasti huomioitu. Tässä muutamia symposiumin johtopäätöksiä:

-Pieniannoksinen ASA on tällä hetkellä merkittävä mahahaavan aiheuttaja. Sen takia käyttö olisi rajattava potilaisiin, jotka siitä todella hyötyvät, so. valtimotautia sairastaviin. Annossuositus on 75-82,5 mg/pv (eli suomalainen käytäntö 100 mg/pv on varsin lähellä).

- Ns. koksibit ovat vaihtoehto NSAID:lle kun halutaan vähentää vatsasivuvaikutuksia. Koksibeihin liittyy kuitenkin vielä selvittämättömiä kysymyksiä.

- NSAID:n käyttö Alzheimerin taudin tai syövän ehkäisyyn vaatii vielä lisätutkimuksia.

- Symposium ei päässyt yksimielisyyteen siitä, pitäisikö helikobakteeri aina häätää NSAID:n käyttäjillä

Amer J Med 2001, January 8, Vol 110 (1A