Lontoon uutisia - konehoitoa rintakipuihin

Tuttu tilanne geriatreille. Muutoin kopsakka vanhus, tekisi mieli viela liikkua ja nauttia elämästä, mutta ahdistus rinnassa panee pysymään paikoillaan. Ohitusleikkaus on tehty, pallolaajennukseen ei ole mahdollisuuksia. Lääkitys on laadukkaaksi mainittu.

Miten olisi jalkapumppuhoitoa rintakipuun: Enhanged External Counterpulsation (EECP) as a Tretment for Angina (Dr Dawn McIntosh, Hammersmith Hospital Staff Round).

Kyseessa on vanhasta reisimansettihoidosta kehitelty ilmatyynyistä rakennettu vastapulsaatio-laite koko raajan pituudelle alaraajoihin, diastolen aikana paine nostetaan 300 mmHg:iin asteittain periferiasta alkaen ja systolen alussa lasketaan. Ajatuksenan on saada aikaan angina pectoris-potilaan diastolen aikaisen koronaari perfuusion paraneminen ja jalkitayton vaheneminen. MUST EECP Study ( Lawson et al, 1995) on jo ehtinyt tutkia menetelmaa ja hyvaksi havaita. Rintakipujen vahenevat ja rasituksen sieto paranee useiksi, miltei ilman sivuvaikutuksia.

Hammersmithin sairaalassa oli tehty pilottitutkimus (N=9) jalkapumppuhoidosta Potilaat saa hoitoa 1-2 tunnin ajan viitenä päivänä viikossa seitsemän viikon ajan.

Tapauselostuksena oli rintakipuisen herran tarina. Vaikka "kaikki oli tehty" Nirtoja kului. Hoidon jälkeen kuukauden seurannassa rintakivut olivat loppuneet, rasituksen sieto oli miltei rajatonta ja potilas oli tyytyväinen - subjektiivisesti. Objektiivisesti- polkupyoraergometri ja doputamiini-echocardiografia olivat kaytannossa kuitenkin hoitoa edeltavan kaltaisia- vaikea iskeeminen loydos oli muuttumaton. Pulssiaallon nopeuteenkaan ei havaittu muuutosta.

Eli potilas voi hyvin, kokeet voivat huonosti ja saadun hyodyn mekanismi on epaselvä. Taikuuttako sitten? Vai olisiko pienen pienissä kollateraaleissa tapahtunut korjaantumista? Asiahan pitaa selvittaa asianmukaisella tutkimuksella. Ja senhan pitaa olla sokkoutettu, onko kellaan ehdotuksia miten tama hoito sokkoutetaan seitseman viikon ajaksi.

Lontoossa on kesä, aurinko paistaa. Lontoon metro on menossa taas lakkoon. Lakkoon menijöille kuljettajille on luvattu 2500 mk ylimääräistä- yhteensä 7.5 miljoonaa, lakon rikkomisesta. Metrolakon aikana kadut täyttyvät eteenpäinpyrkivistä autoista, Taksimaksut ovat kaksinkertaisia. Viidentoista minuutin metromatka muuttuu kolmen tunnin bussiretkeksi. Paikkoihin joihin metroyhteydet muutoin on hyvät, ei pääse lakon aikana edes bussilla. Kaupunkiin tulijat juuttuvat lentokentille ja juna-asemille. Tässä lakossa sanotaan kysymyksessä olevan turvallisuudesta ja työolosuhteiden parantaminen, rahaakin pitäisi saada. Siinä sitä on meininkiä.

Terveisin Riitta Antikainen

Riitta Antikainen - Lontoo