Geriatriksi UK:ssa

Jotta ylipäätänsä lääkärin ammattia voi harjoittaa täällä Englannissa, pitää kuulua Medical Registeriin. Tätä rekisteriä pitää yllä GMC (General Medica Council). Lähetin sinne hyvissä ajoin ennen Englantiin saapumista asiakirjani. Mukaan oli laitettava alkuperäiset äidinkieliset ja englanniksi käännetyt ja oikeaksi todistetut todistukset valmistumisesta lääketieteen lisensiaatiksi yliopistosta ja aikoinaan lääkintohallituksen myöntämät paperit laillistuksesta, laitoin myös paperit erikoislääkäritutkinnoista. TEO:sta saa pyytämällä todistuksen: certificate of registration to practise medicine. Työpaikalta piti olla todistus, kuinka paljon on ollut viimeisen viiden vuoden aikana poissa kliinisesta työstä. Lisäksi alkuperäinen passi piti lähettää papereiden mukana. Kolmessa viikossa tuli ensin n 120£ lasku ja sen maksettua todistus, etta minut oli rekisteröity Medical Registeriin. Ja mainittiin että olin täysin rekisteröity, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Pian selvisi, etta jos aikoo toimia konsultanttina-varsin haluttu asema täällä-on kuuluttuva spesialistirekisteriin. Konsultatin työ vastaa toimenkuvaltaan erikoislääkärin työtä, rasittavuudeltaan näyttäisi vastaavan alakoulun opettajan työtä ( vertaus on tehty opettajan tyttärena ja sisarena) ja ansioiltaan kohtuullisesti menestyväan IT-yhtiön toimitusjohtajan palkkaa. Tätäkin rekisteriä ylläpitää GMC. Jälleen Great Portland Streetille alkuperäiset paperit laukussa, kaikki, käännöksineen. Passia eivat enää kyselleet. Papereista otettiin kopiot, jotka leimattiin ja sain alkuperäiset mukaani. Jälleen kolmen viikon käsittely ja posti toi hienon monivarisen sertifikaatin, jossa ilmoitettiin, etta minut on liitetty spesialistirekisteriin, erikoisaloina sisätaudit ja geriatria. Muuten, sertifikaatissa on erityisesti maininta, että en saa toimia GP:na, yleislääkärinä!

Vaikka suomessa geriatrian olen suorittanut pitkan kaavan mukaan sisätautien vanhana subspesialiteettina, se täällä oli merkitty toiseksi pääspesialiteetiksi ilmeisesti näitä EU:n uusia linjoja mukaellen. Tästä ei sitten enää tarvinnut maksaa mitään. Oletan kuitenkin, etta jos aikoo rekisterissa pysyä, on tuo 120£ maksettava vuosittain, sääs nähdä.

Jos joku miettii tanne Englantiin töihin lähtöä, ei ainakaan nämä muodollisuudet pitäisi olla jarruttamassa matkustushaluja. Tyovoiman liikkuminen EU:n sisalla näyttää ainakin tämän tapauksen valossa helpolta. Ei harjoittelua, ei tentteja, ei kielitesteja.

Toinen asia on sitten tietenkin työpaikan hakeminen. Geriatrin työ sairaalassa on samanlaista kuin Suomessakin, yleissisämedisiinaa, geriatriaa ja runsaasti sosiaalimedisiinaan, johonka harjaantuminen ja paikallisolosuhteiden tunteminen on ehkä työläintä.

Lontoo elää elämäänsä. Vapaapaivan viettäjät istuvat puistoissa ja pubien edustat kuhisevat lauantaipaivan viettäjiä. Portobello Roadilla turistit tutkivat antiikkimarkkinoita. Karita Mattila veti Royal Opera Housen täyteen katsojia. O Vänskän johtaessa Royal Albert Hall oli loppuunmyyty. Poliiseja nakyy katukuvassa enemmän, kuin ennen syyskuun 11. päivää. Kun lontoolaisen kanssa aloittaa keskustelun varovasti: "sitä ollaan sitten maassa, joka on sotatilassa", saa vastaukseksi vilpittömän "Oh really!"

Laitan tähän viela tärkeitä osoitteita:

Tarkempaa tietoa

http://www.sta-mrc.org.uk www.sta-mrc.org.uk

http://www.gmc-uk.org www.gmc-uk.org

GMC:n maili osoite:

mailto:Gmc@gmc-uk.org Gmc@gmc-uk.org

Joint Committee on Higher Medical Training vastaa sisatautien ja geriatrian spesialiteeteista

mailto:Hmt@rclondon.ac.uk Hmt@rclondon.ac.uk

http://www.rclondon.ac.uk/jchmt www.rclondon.ac.uk/jchmt

Muuten. GMC:n vastaanottotiskilla saa hienon palvelun. Britti-rouva siellä oli ikionnellinen, kun pääsi puhumaan kanssani suomea. Ja puhuikin tosi hyvin. Puhuttiin ruotsiakin. Jota puhui paremmin kuin minä. Kertoi asuneensa kolmekymmentä vuotta sitten Helsingissa brittiäitinsä ja tanskalalaisen isänsä kanssa. Kävi ruotsinkielista koulua ja takapihalla oppi suomen. Etta sinne GMC:iin voi vaikka soitella, melkein millä kielellä tahansa.

Riitta Antikainen