Kokousterveisiä Brittein saarilta

British Geriatric Society

Spring Meeting

Telford

10-11.4. 2002

Brittien geriatriyhdistyksen kevätkokous oli Telfordissa, Birminghamista luoteeseen. River Seven halkoo vanhoja, historian täyttämiä maisemia. Ikivanha tullipaikka valvoi joen ylittäjiä vanhalla sillalla. Tullimaksua ei nyt tarvinnut kuitenkaan maksaa päästäkseen piipahtamaan joen törmällä olevaan Robin Hood-pubiin. Kovin oli keväinen maaseutu kaunista ja karjaa oli taas laitumella.

Kokouksen ohjelman sisälto oli mielenkiintoinen. Paljon pohdittiin hoitojen hyötyjä vanhuksilla ja hoitoihin liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Dr LB Tan ja Dr J Baxter pohdiskelivat sydämen vajaatoiminnan hoidosta koituvaa hyötyä. Vanhusten kohdalla hoitovalintoihin vaikuttavat paitsi mahdollisuus vähentää riskiä, myös hoidolla jatketun elämän laatu.

Vaikka vajaatoimintaa erityisesti esiintyy vanhoissa ikäryhmissä, lääkehoitotutkimuksissa iäkkäät ja raihnaiset on usein suljettu pois. Esimerkiksi beetasalpaajan hyöty on todettu nuoremmissa ikäryhmissä, mutta näyttöä ei ole yli 80-vuotiailla. Nuoremmissa ikäryhmissä tehdyissä tutkimuksissa usein ei vielä seuranta-ajan loputtuakaan ole yli 80-vuotiaita merkittävää määrää.

Käyttöön tiedetään liittyvän sivuvaikutuksia. Elämänlaatua vajaatoiminta heikentää, vanhus joutuu huomattavan usein hakeutumaan sairaalahoitoon. Näin nuoremmissa ikaryhmissä tehtyjä tutkimuksia voidaan huonosti laajentaa koskemaan myös todella vanhoja. Näytön puuttuessa tärkeimmäksi hoidon tavoitteeksi tuleekin tällöin oireiden lievittäminen ja elämänlaatukysymykset.

Halvauspotilaan akuuttihoidon erityispiirteistä oli yksi sessio: korkean verensokerin, huonon hapetuksen ja kohonneen verenpaineen merkitystä ja hoitoa kasiteltiin. Kuntoutuksen hyodyistä pyrittiin saamaan lisätietoa tutkimuksissa. Kokouksen presidentin, professori P Cromen kokemukset oman alueensa kuntoutuksen järjestämiseksi olivat mielenkiintoista kuultavaa. Samat ongelmat kuin muuallakin, potilaita väärissa paikoissa, voimavarojen niukkuudesta taisteleminen. Oman tontin puolustaminen sen sijaan etta yhdistettäisiin voimavaroja. Tiesimme vielä, että vauhdikas esitelmä oli tehty aamuyön tunteina alkuperäisen esiintyjän sairastuttua.

Sokerina pohjalla oli prof Meredith Minklerin (Berkeley, USA) esitys vanhusten terveyden edistämisestä.

Miten vanheta hyvin? Miten estää ikärasismia? Paloja mielenkiintoisesta esityksestä:

Mista johtuu että toinen viettää vanhuutensa hiihtosuksilla ja toinen pyörätuolissa?

Ensimmaisessa kuvassa oli eläkkeellä oleva entinen professori. Oli päättanyt aloittaa terveelliset elämäntavat ja innostanut tuttaviaankin. Trikoot päällä juoksulenkilla tartanilla, hyvävointinen, timmikuntoinen ja tyytyväinen.

Toisessa kuvassa Marion, intiaanivanhus, oli halunnut myös aloittaa tervelliset elämäntavat. Sattui vain asumaan aluella, jossa ulosmeno oli vaarallista katuväkivallan vuoksi. Lähikauppakin oli pieni puoti, josta ei loytynyt tuoreita vihanneksia. Ennenkuin Marion pääsee treenaamaan maratonia, asuinalueella on tehtävä muutoksia.

Eli yhteiskunnan ja ympäristön on osattava vanheta myös, jotta hyvälle vanhuudelle olisi mahdollisuuksia. Ympäristö on tehtävä sellaiseksi etta vanhukset sopivat siihen ja voivat elää mahdollisimman riippumatonta vanhuutta. Prof Minkler kuulutti myos paluuta yhteisöön, jossa kaikki sukupolvet kohtaavat toisensa arjen tasolla. Oli perustanut keskuksia, joissa asui vanhuksia, tai jonne heitä tuotiin päiväksi kotoa. Siella oli myos päiväkerhoja, nuorten toimintaa ja lastentarha

Huolissaan oli siitä, että lääketieteen opiskelijat ovat enemmän suuntautuneita korkean teknologian lääketieteeseen kuin vanhusten ongelmien pariin.

BGS:n kokoukset kannattaisi laittaa kalenteriin. Toivottivat suomalaisia tervetulleiksi ja toivoivat abstrakteja lähetettäväksi. Seuraava kokous on Lontoossa syksyllä.

Tämä on viimeinen kirjeeni täältä brittien maasta. Paljon on ollut uutta, paljon on ollut tuttua. Ihan vierasta oikeastaan ei ollenkaan. Mita takkiin on tarttunut selviaa varmaan vasta myöhemmin.

Lancen tyopoyta on tuossa vieressani. Kuullaan viela Lancesta, selvää professori-ainesta. Alkuperältään intialainen, mutta Kuwaitista kotoisin oleva kollega. Esitin tuossa muutaman päivänäa tiukan tietokilpailukysymyksen:"Mainitse kolme suomalaista kaupunkia."

Kaksi tuli heti OULU, HELSINKI ( tässä järjestyksessä). Kolmatta mietti ja mietti ja lopulta muisti: OUTOKUMPU!!!

Miten ihmeessä?

No vuosi sitten Hammersmithissa bussimatkan varrella oli ollut konttori, jonka nimi oli kummallisuudessaan jäänyt mieleen. Oli kirjoittanut nimen muistiin. Internet oli sitten esitellyt pienen itäsuomalaisen kaupungin, Outokummun. Talo oli ollut Outokummun (YHTIÖ) Lontoon konttori.

Terveisin Riitta Antikainen. Lontoo, Oulu