Uusia tutkimustuloksia ravinnosta ja vanhenemista

American Journal of Clinical Nutrition osallistuu lokakuun 1997 numerossaan 4 geriatrian teemaan otsikolla Aging and Nutrition. Alkuperäistutkimusten aiheista mainittakoon ravitsemuksen ja kognitiivisen funktion yhteydet, venäläisten vanhusten alkoholinkäyttö, painon ja sydäntautiriskin yhteydet vanhuusiässä, C-vitamiinin ja harmaakaihin yhteys sekä useita vitamiineihin ja hivenaineisiin liittyviä tutkimuksia.

Pääkirjoituksessa käsitellään laihuuden (laihtumisen) ja sairauksien yhteyksiä. Samoin kuin korkeampi verenpaine ja korkea kolesteroli myös suurempi paino näyttäisi liittyvän parempaan ennusteeseen vanhuusiässä. Tässä kuitenkin vaikuttanevat sekoittavat tekijät ( vakaviin sairauksiin voi liittyä painonlaskua jo useita vuosia ennen sairauden puhkeamista). Ikänsä hoikkana pysyminen on terveyden kannalta joka tapauksessa suotuisinta. Pääkirjoituksessa arvellaan, että ylipainoisten iäkkäiden laihduttamisen vaikutuksia lienee mahdotonta tutkia suoraan ja luotettavasti. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden korjaaminen on kuitenkin hyödyllistä myös iäkkäillä ja tässä auttaa jo pienikin painonlasku ja liikunta.

Katsausartikkelisshttp://www.gernet.sci.fi/). Jälleen kerran varoitetaan pelkän foolihapon annosta ennen mahdollisen B12 vitamiinin puutteen toteamista. Tähän kaivataan kuitenkin yhä luotettavia menetelmiä.

Am J Clin Nutr 1997, October , No 4