Metformiinin käyttö diabetespotilailla

Diureetin ohella metformiini näyttää olevan lääke joka paranee vanhetessaan. Metformiini on diabeteslääke, jonka on viime vuosina todettu vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä - erityisesti ylipainoilla diabeetikoilla - ja myös estävän diabeteksen puhkeamista. Se sopii myös hyvin käytettäväksi yhdessä insuliinihoidon kanssa. Metformiiniin on myös vanhastaan liittynyt varauksia, erityisesti laktaattiasidoosiriskin kannalta. Metformiinin perinteiset vasta-aiheet näyttävät kuitenkin liioitelluilta.

Brittiläisen näkemyksen mukaan metformiinista on pidättäydyttävä seuraavissa tilanteissa: seerumin kreatiniini enemmän kuin 150, kudosten ilmeinen hapenpuute (tuore sydäninfarkti, sepsis), jodipitoisen röntgenvarjoaineen jälkeen (n. 3 pv, aloita vasta kun munuaistoiminta tarkistettu), 2 päivää ennen yleisanestesiaa (uudelleenaloitus vasta kun munuaistoiminta on stabiili).

Metformiinin käyttö vanhuksilla vaatii valpautta -erityisesti munuaistoiminnan osalta - mutta ikä sellaisenaan ei ole este.

BMJ 2003, January 4, s. 4-5 http://www.bmj.com