"Uusia" konsteja aivohalvauksen ehkäisyyn

Aivohalvaus (aivoinfarkti) on tärkeä iäkkäiden sairaus, joka usein johtaa selvään toimintakyvyn heikentymiseen ja laitoshoitoon. Koska kuntoutusmahdollisuudet saattavat olla rajalliset, on oleellista pyrkiä taudin ennaltaehkäisyyn. Kohonneen verenpaineen hoidon on vanhastaan tiedetty ehkäisevän aivohalvauksia, sen sijaan kolesterolin merkitys on ollut epäselvempi, eikä kolesterolin alentaminen ole juuri kuulunut esim. ohimenevistä aivoverenkiertohäiriöistä (TIA kohtaukset) kärsivien potilaiden rutiinihoitoon. Käsitysten pitäisi nyt muuttua, sillä suurissa statiinilääkkeillä (simvastatiini, pravastatiini) tehdyissä hoitokokeiluissa - joissa ensisijaisesti on pyritty ja onnistuttu sydäninfarktien vähentämisessä - on myös aivohalvausten todettu vähentyneen kolesterolilääkettä saaneessa ryhmässä noin 30 %.

Tuoreessa Stroke-lehdessä (1997;28:2315-2320) on statiineja ja aivohalvausta käsittelevä katsausartikkeli, jossa esitellään ne keskeiset mekanismit, joiden kautta statiinien edulliset vaikutukset voivat välittyä - joko suoraan tai LDL kolesterolin alentumisen kautta. Valtimon seinämässä statiineilla on ateroomaplakkia stabiloivia (repeytymisherkkyyttä vähentäviä) vaikutuksia. Statiinit vähentävät myös valtimon supistumisherkkyyttä ja parantavat näin veren virtausta. Statiinihoitoon liittyy lisäksi tromboosiherkkyyden ja verihiutaleiden takertuvuuden vähentyminen. Osa edullisista vaikutuksista voi johtua myös sydämestä lähtöisin olevien tulppien vähentymisestä.

Kaiken kaikkiaan kolesterolin alentamista ja statiinihoitoa on siis syytä harkita myös aivohalvausten ehkäisyn kannalta.

Stroke 1997;28:2315-2320