Syövän ehkäisy etenee?

Meneillään olevassa Amerikan syöpälääkärien yhdistyksen (ASCO) kokouksessa on julkaistu iäkkäitäkin kiinnostavia tutkimustuloksia.

Estrogeenihoito vaihdevuosien jälkeen on edullista osteoporoosin ja verisuonien kannalta. Hoitoon saattaa kuitenkin liittyä lisäntynyt rintasyöpäriski. Ratkaisua on haettu estrogeenin "parannetusta painoksesta" raloksifeenista, jolla olisi estrogeenin hyvät muttei huonoja ominaisuuksia. Raloksifeeni vaikuttaa edullisesti osteoporoosiin, ja nyt julkistettujen alustavien tulosten mukaan (yli 7700 potilasta, seuranta 2-3 vuotta) raloksifeenihoito näyttäisi vähentävän rintasyöpäriskiä. Myös kohtusyöpiä on ollut vähemmän raloksifeeniryhmässä. Tulokset ovat siis alustavia, mutta hyvin lupaavia. Tutkimus jatkunee vielä useita vuosia.

Toinen ASCO:ssa julkistettu mielenkiintoinen tulos koskee eturauhassyövän seulontaa, jonka lopulliseen hyötyyn monet ovat suhtautuneet pessimistisesti. Kanadassa on tehty vertaileva tutkimus seulonnan vaikutuksesta eturauhassyöpäkuolleisuuteen. Seulonnassa käyneiden kuolleisuus oli pienempi kuin vertailuryhmän tai seulonnasta kieltäytyneiden. Tämäkään tulos tuskin ratkaisee seulonnan lopullista merkitystä, koska on mahdollista, että seulontaan vapaaehtoisesti tulleet ovat jotenkin muutenkin suojattuja eturauhassyövältä. Väittely seulonnan merkityksestä siis jatkunee.

(American Society of Clinical Oncology (ASCO), Los Angeles, toukokuu 1998) (<strong>Timo Strandberg</strong>)