Alzheimerin taudin lääkehoito

Huolimatta kiihkeästä tutkimuspanoksesta, Alzheimerin tautiin ei toistaiseksi löydy parantavaa lääkettä. Valopilkkuja on kuitenkin näkyvissä kahdella hoitolinjalla.

Tärkeä piirre Alzheimerin taudissa on asetylkoliinin puute aivoissa. Dopamiinin puute taas luonnehtii Parkinsonin tautia ja eri tavoin dopamiinivaikutusta tehostamalla, on löydetty Parkinsonpotilaita auttavia hoitomuotoja. Samalla logiikalla pyritään nyt lääkkeillä, jotka lisäävät asetyylikoliinia (kolinesteraasin estäjät) auttamaan Alzheimerpotilaita. Viimeisessä Archives of Internal Medicine-lehden numerossa julkaistiin yhdellä näistä lääkkeistä - donepetsiilillä - tehty tutkimus. 2-3 kuukautta kestäneessä tutkimuksessa donepetsiilista oli hyötyä 50-60 %:lle potilaista, kun lumelääkkeestä hyötyi 30 %. Sivuvaikutuksia näytti olevan vähemmän kuin eräillä muilla vastaavilla lääkkeillä. Kuinka pitkään hyöty kestää on epäselvää.

Kolinesteraasin estäjillä tuskin on vaikutusta itse taudin etenemiseen. Oireenmukainen helpotuskin voi potilaskohtaisesti olla arvokasta, joten lääkitystä on syytä yksilöllisesti harkita.

Paljon tutkitaan myös hoitoja joilla olisi Alzheimerin tautia tai sen etenemistä estävää vaikutusta. Lupaavia tuloksia on saatu E-vitamiinista, estrogeenista naisilla sekä ginkgo bilobasta.

Archives of Internal Medicine 1998, May 11, ss. 941-942 ja 1021-1031